Svijet
0

Češki premijer ima plan za primirje u Gazi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Češki premijer Mirek Topolanek, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom od 1. januara, izjavio je u ponedjeljak da ima plan koji bi omogućio postizanje primirja u sukobima u Gazi.

"Imamo scenarij da aktivnije djelujemo kako bismo prekinuli sukobe", rekao je šef češke vlade na konferenciji za štampu, ne dajući pojedinosti o sadržaju plana.

On je također kazao da je razmatrao ovaj scenarij s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom. On planira također razgovarati u toku dana o tom pitanju i s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom te izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

"Plan prelazi prečnik djelovanja EU-a. On je najprije neophodan radi konsultiranja zainteresiranih strana, kao i svih onih koje nisu direktno uključene", rekao je Topolanekov glasnogovornik Jiri Frantisek Potuznik.

Šef češke diplomatije Karel Schwarzenberg je na čelu evropske delegacije koja se od nedjelje nalazi na Bliskom istoku, pokušavajući da iznudi prekid vatre.

Na konferenciji za štampu koju je prenosila televizija Topolanek je rekao da će zadržati svoga glasnogovornika Potuznika tokom češkog predsjedavanja Evropskom unijom, bez obzira na kontroverzne izjave koje je on napravio u subotu o Gazi. Potuznik je izraelsku akciju u Gazi nazvao "odbranom prije nego ofanzivom", što je izazvalo ljutnju u arapskom svijetu.