Svijet
87

Češki predsjednik na važnu državnu ceremoniju došao pijan

Klix.ba
Objavljen je snimak na kojem se vidi kako se novi češki predsjednik pojavio pijan na javnom događaju te se bori ostati na nogama.

Miloš Zeman ne skriva svoju sklonost ka alkoholu. No, ovaj incident koji se dogodio prošle sedmice na veoma važnoj ceremoniji predstavljanja dragulja češke krune iz predsjednikovog ureda pravdaju riječima da je Zeman imao virus i da mu je stoga bilo potrebno dan ili dva odmora.

Međutim, videosnimak je podigao prašinu u Češkoj i mnogi mediji sa dozom humora pišu o tome. Česi, najveće pivopije na svijetu po stanovniku, objavljivali su na društvenim mrežama svoje fotografije ​u barovima sa sloganima poput: "Ovdje sam da pokupim virus" ili "Izlazim da se zarazim".

Predsjednik Zeman (68), pušač i ljubitelj masne hrane, često veliča vrline alkohola. Jednom prilikom, on je pohvalio Winstona Churchilla zbog njegove ljubavi prema viskiju i istaknuo da je Adolf Hitler bio vegetarijanac i antialkoholičar.

Tokom predizborne kampanje 1996. Zeman se našalio rekavši da njegov autobus ide na benzin i beherovku. Dvije godine kasnije je postao premijer. Također, jednom tabloidu u Češkoj Zeman se svojevremeno pohvalio kako dnevno popije šest čaša vina i tri žestoka pića.

Ljubav prema alkoholu Zemanu je donosila i kritike, posebno u predizbornoj kampanji, ali to nije imalo previše utjecaja na njegove političke uspjehe. Tako mu je njegov protukandidat u predsjedničkoj kampanji Karel Schwarzenberg poručio da je bio zasigurno jedan od najinteligentnijih premijera (od 1998. do 2002. godine) u historiji Češke, a da bi vjerovatno bio i jedan od najboljih da nije toliko pio.

Sam Zeman, međutim, insistira na tome da alkohol ne ostavlja nikakve posljedice na njega. "Ako me ikada iko u mome životu vidio pijanog, neka kaže kada je to bilo", Zemanov je stav, piše britanski list Telegraph. A, na upit šta se desilo na prošlosedmičnoj ceremoniji predsjednik je odgovorio: "Vidio sam što i vi. Sami prosudite".