Svijet
0

Češka želi maksimalan napredak u pregovorima s Hrvatskom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Češka će tokom svoga predsjedanja nastojati postići značajan napredak u pristupnim pregovorima s Hrvatskom i pokušati otkloniti zastoj nastao zbog bilateralnog pitanja sa Slovenijom, izjavili su u utorak u Pragu najviši dužnosnici češke vlade.

"U našem je interesu da otvorimo nova poglavlja u pregovorima s Hrvatskom i deblokiramo situaciju sa Slovenijom", izjavio je češki premijer Mirek Topolanek predstavljajući prioritete češkog predsjedništva.

"Mi želimo postići značajan napredak u pristupnim pregovorima s Hrvatskom, u kojima je došlo do određenog zastoja i mi želimo to nadoknaditi", izjavio je sa svoje strane potpredsjednik češke vlade zadužen za evropske integracije Alexandr Vondra.

Česi su u programu svoga predsjedanja zapisali da je im je cilj "postići maksimalni napredak u pristupnim pregovorima s Hrvatskom, što bi trebalo biti glavni izvor motivacije za ostale zemlje" regije.

Češko predsjedništvo ističe da bi "povijesno ujedinjenje i stabilizacija evropskog kontinenta ostalo nepotpuno bez postupne integracije zapadnog Balkana u EU", a kao jedan od "temeljnih uvjeta za stabilizaciju i mirni razvoj zapadnog Balkana", navodi se "perspektiva Srbije u dobivanju kandidatskoga statusa".

Također se ističe da će predsjedništvo posebnu pozornost posvetiti Bosni i Hercegovini i jačanju uloge EU-a u toj zemlji.