Drugi u svijetu po konzumiranju
218

FOTO / Češka zabranila prodaju alkohola nakon masovnog trovanja

Klix.ba
U Češkoj je večeras uvedena zabrana točenja i prodaja alkoholnih pića koja u sebi sadrže 20 posto i više alkohola.
Policija traga za proizvođačima ručno pravljenog alkohola
Policija traga za proizvođačima ručno pravljenog alkohola
Zabrana koju je objavio Leos Heger, ministar zdravstva u Vladi Češke, stupila je odmah na snagu i nastavak je akcije koju već nekoliko dana provodi tamošnja policija nakon što je u Češkoj od trovanja lažnim alkoholom preminulo 20 osoba a nekoliko stotina otrovano.

"Analiza je pokazala da su dosadašnje mjere nedovoljne", kazao je Heger. Prema njegovim riječima, najviše otrovanih alkohol je kupovalo u prodavnicama i restoranima. Zabrane se također odnosi na miješana pića.

Ilegalne punionice alkohola
Ilegalne punionice alkohola
Prvi slučaj trovanja alkoholom u Češkoj registrovan je prije sedam dana u glavnom gradu te zemlje. Zabrana će trajati onoliko koliko to bude potrebno, odnosno dok se ne pronađu krivci koji su proizvodili otrovno piće.

"Ovo je ozbiljna situacija", kazao je čelni čovjek češke policije Martin Wormtail te dodao da će službenici nastaviti tragati za krivcima, ali i strogo kažnjavati sve one koji budu prodavali bilo kakvo piće koje u sebi sadrži 20 posto i više alkohola.

Etikete koje koriste ilegalne punonioce alkohola
Etikete koje koriste ilegalne punonioce alkohola
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije za 2011. godinu, Češka je drugi najveći potrošač alkohola po punoljetnom stanovniku, odmah iza Moldavije.