Svijet
0

Češka: Vlada želi zabraniti komunističku partiju

FENA
Prag
Prag
Oni su četvrta po veličini češka politička stranka, ali bi tvrdokorni komunisti mogli uskoro biti zabranjeni ukoliko vlada desnog centra bude ustrajna u svojim nastojanjima. Prošlo je više od dvije decenije od pada komunizma u toj zemlji, ali se preživjeli i ideološki nasljednici stranke koja je vladala od 1948. do "Plišane revolucije" 1989. godine nalaze pod rastućim pritiskom.

Vlada premijera Petra Necasa poduzela je prvi korak ka eventualnoj zabrani tražeći od mninistarstva unutarnjih poslova da radi na pravnom zahtjevu za zabranom. U studiji koju je napravio senatski odbor prikupljene su brojne žalbe poslanika na ponašanje komunista.

Stranka se žestoko protivi NATO-u, naziva svoje protivnike "teroristima" i održava prijateljske veze s vladajućim komunistima na Kubi, u Kini i Sjevernoj Koreji, prenosi AP.

Za razliku od većine ostalih komunističkih partija u regiji koje su se pridružile glavnoj matici ljevice, češki komunisti su zadržali svoj tvrdolinijaški stav.

Pristalice zabrane tvrde da je stranka direktni nasljednik Komunističke partije Čehoslovačke, čiji su pripadnici ubili više od 240 političkih zatvorenika dok je na hiljade ostalih protivnika režima umrlo u zatvorima.