Svijet
0

Češka vlada "preživjela" glasanje o nepovjerenju

FENA
Vaclav Klaus
Vaclav Klaus
Češka koalicijska vlada "preživjela" je u utorak glasanje o nepovjerenju u parlamentu, nakon što je jedna od tri vladajuće stranke, poslije kratkog predomišljanja ipak odlučila podržati koaliciju.

Jedan od koalicijskih partnera, centristička stranka Javni poslovi, neposredno prije glasanja odlučila je podržati koaliciju koju čini sa strankom Građanski demokrati (ODS) i konzervativnom strankom TOP-09, a predsjednik Vaclav Klaus je nakon glasanja u parlamentu saopćio da vlada u dosadašnjem sastavu nastavlja s radom.

"Veoma sam sretan što su sve stranke koje čine vladajuću koaliciju pokazale da su svjesne ozbiljnosti političke i ekonomske situacije u zemlji i što vlada u ovom obliku može nastaviti s radom i ispunjavati obećanja koja je dala glasačima", rekao je Klaus.

Klaus je nakon sastanka s predstavnicima vladajućih stranaka saopćio i da su se sve tri strane dogovorile o načinima borbe protiv korupcije, što je i bio jedan od glavnih razloga za glasanje o nepovjerenju.

Glasanje o nepovjerenju vladi zatražila je opozicijska Socijaldemokratska stranka (CSSD), dan nakon što je ministar za okoliš Pavel Drobil podnio ostavku zbog optužbi da je pokušao prikriti korupciju u svome ministarstvu.

Prema pisanju čeških medija, Drobil je pokušao "gurnuti pod tepih" optužbe da su njegovi bliski suradnici pokušali preusmjeriti tokove novca u državni fond za okoliš.

Opozicija i mediji ocijenili su da je cilj ovih mahinacija, pokaže li se da su istinite, bilo osiguravanje sredstava za stranku Građanski demokrati (ODS) premijera Petra Nečasa, u kojoj je Drobil zamjenik predsjednika, prenio je Tanjug.

Vladajuća koalicija, koju čine tri stranke, ima u donjem domu parlamenta 118 od 200 mjesta.