Svijet
19

Češka Republika želi samo izbjeglice kršćane

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Češka je saglasna da primi grupu izbjeglica iz jednog kampa u Iraku zbog toga što su kršćani. Navodno je riječ o grupi od 152 osobe koje su zatražile azil u Češkoj zbog opasnosti od IDIL-a.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, tokom 2015. godine u Evropu je preko Mediterana ušlo više od 700.000 izbjeglica. Većina ih je u Evropu ušla preko Grčke, dok je jedan broj putovao i preko Italije.

Svi su saglasni da se radi o najvećoj izbjegličkoj krizi nakon Drugog svjetskog rata, ali većina država Evropske unije želi ograničiti broj izbjeglica koje ulaze u Evropu. U tom pogledu je Mađarska poduzela najradikalnije poteze tako što je zatvorila svoju granicu sa Srbijom i Hrvatskom.

Određene zemlje poput Češke Republike plaše se eventualnog dolaska terorista s izbjeglicama, te ističu kako će primiti samo kršćane. Tako je premijer Češke Bohuslav Sobotka saopćio da će njegova država primiti 152 kršćanskih izbjeglica iz Iraka koje su zatražile azil preko jedne nevladine organizacije. Češka Republika će podijeliti troškove njihovog dolaska u Češku s nevladinom organizacijom koja će im organizirati put.