Svijet
0

Češka: Policija očekuje više stotina radikalnih ekstremista

FENA
Češka policija očekuje da će se na sutrašnjem okupljanju neonacista i anarhista u centru Praga okupiti više stotina radikalnih ekstremista na obje strane, saopćio je danas šef odjeljenja za antiekstremizam praške policije Jirži Kopečni.

Pripadnici udruženja Mladi nacionalni demokrati, iza kojih stoji neonacistički Narodni otpor, imaju namjeru da na godišnjicu nacističke Kristalne noći prođu nekadašnjim starim jevrejskim kvartom Jozefov uprkos zvaničnoj zabrani okupljanja, jer udruženje, kako su navele gradske vlasti, nije zvanično registrovano.

Anarhisti su, s druge strane, na svojoj Internet stranici pozvali na "blokadu neonacističkog marša", prenijela je češka novinska agencija ČTK.

U zloglasnoj Kristalnoj noći, 10. novembra 1938. nacisti su ubili nekoliko desetaka Jevreja, a oko 30.000 poslali u koncentracione logore.

Od tada pa do kraja Drugog svjetskog rata u holokaustu je nestalo preko šest miliona Jevreja širom evropskih zemalja koje je okupirala nacistička Njemačka.

Češki neonacisti uspjeli su 2003. da izdjejstvuju dozvolu za skup u starom praškom jevrejskom getu, ali su ih u tome spriječili građani, koji su se spontano okupili.

I sutra će se u jevrejskom kvartu okupiti članovi Jevrejske liberalne unije i građanskih organizacija, mada su ova udruženja i građani saopćili na Internetu da se mjesto njihovog skupa može promijeniti u zavisnosti od "aktuelne pozicije neonacista".

"Nećemo napasti grupe neonacista, ali namjeravamo da ih spriječimo da uđu u Jevrejski kvart i po cenu fizičkog sukoba", saopćila je Jevrejska unija.

ČTK je navela da su radikalni ekstremisti među neonacistima i anarhistima ti koji bi mogli da izazovu konflikt, pa je praška policija spremna na svaku mogućnost.

Centrom Praga patrolirat će 1.400 policajaca i pozornika, a gradske vlasti saopćile su da su spremne da na licu mjesta raspuste skup radikalnih desničara.

"Ne želimo nikakav 'rat' u Pragu, najvažnije je održati red i mir," rekao je gradonačelnik Praga Pavel Bem.

Inače će češki Jevreji obilježiti godišnjicu Kristalne noći i početka progona Jevreja u nacističkoj Njemačkoj na dva skupa, za koje očekuju da budu dostojanstveni i proteknu u miru.

S duge strane, ultradesničare bi mogli da podrže i njihovi istomišljenici iz inozemstva, posebno iz Slovačke i Njemačke.

Prema procjenama, iz Slovačke će na najavljeni skup neonacista doći oko 200 ljudi, dok praška policija računa na najmanje 500 učesnika iz Njemačke, prenio je Tanjug.