Nakon zabrane prodaje
0

Češka: Najmanje 20 mrtvih od trovanja alkoholom

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Najmanje 20 osoba preminulo je od trovanja nelegalnim alkoholnim pićem u Češkoj, petero u Poljskoj, a četvero je primljeno u bolnicu u Slovačkoj.

"Trenutno je prijavljeno 20 smrtnih slučajeva od trovanja metanolom", rekla je portparol češke policije Stepanka Zatlukalova.

Lokalni mediji javili su da je oko 40 osoba prebačeno u bolnicu.

Prema rezultatima analize Ministarstva zdravlja, oboljeli su pili jednu od dvije vrste alkoholnog pića zatrovanog metanolom, votku ili lokalni rum pod nazivom Tuzemak.

U Slovačkoj su osobe koje su prebačene u bolnicu konzumirale češku šljivovicu naručenu putem interneta.

Pošto je u proteklih dvije sedmice zabilježeno pet smrtnih slučajeva, Poljska je zabranila prodaju svih alkoholnih pića iz Češke, osim piva i vina.

Direktor poljskog Centra za toksikologiju Pjotr Burda rekao je da je u proteklih 15 dana zabilježeno devet slučajeva trovanja od nelegalnog pića, a pet osoba je umrlo. On je dodao da još nisu pronađeni tragovi da su smrtni slučajevi povezani sa nelegalnim pićem iz Češke.

Češko Ministarstvo zdravlja je krajem prošle sedmice uvelo zabranu prodaje alkoholnih pića sa više od 20 posto alkohola, što je prvi put u istoriji ove zemlje.

Ministar zdravlja Leos Heger rekao je da bi zabrana mogla ostati na snazi u narednih četiri mjeseca.

Češka policija je od uvođenja zabrane obavila pretrese nekoliko hiljada barova, restorana i prodavnica i do sada su optužene 23 osobe.