Svijet
0

Češka kobna za motocikliste

FENA
U okviru Evropske unije Češka Republika je zemlja u kojoj najbrže raste rizik da će u slučaju saobraćajne nesreće motociklisti poginuti, proizilazi iz evropskoga statističkog izvještaja za period od 2001. do 2007. godine koji je sačinio Centar za prometna istraživanja iz češkog grada Brna.

U izvještaju je navedeno da je u svim zemljama EU-a u 2006. godini, recimo, u prometnim nesrećama poginulo čak 6.200 vozača motocikla, prenijele su agencije.

Motociklisti, međutim, u ukupnom prometu, računajući broj prijeđenih kilometara, učestvuju samo sa dva procenta, ali dostižu čak 16 procenata od svih žrtava saobraćajnih nezgoda u okviru Unije.

Zato autori istraživanja upozoravaju da je rizik od pogibije motociklista na putevima čak 18 puta veći nego kod vozača putničkih automobila u slučaju prometne nezgode.

Češka je na čelu evropskih rang-ljestvica čak u dva statistička uspoređivanja, pri čemu je u toj zemlji najgora situacija kada se usporedi broj poginulih motociklista na milijardu prijeđenih kilometara, promatrano na godišnjem nivou.

"Nekoliko zemalja, kao što su Češka, Finska, Mađarska i Velika Britanija, također pokazuju rast tog rizika od smrtnog ishoda u slučaju prometne nesreće s učešćem motocikala", navodi se u istraživanju.

Češka je, prema tim pokazateljima, najgora među svim zemljama za koje su rađeni usporedni statistički podaci, pošto je u izvještaju centra iz Brna konstatirano da dok broj poginulih motociklista u okviru cijele Unije stagnira, u Češkoj stalno raste.

Češka je i druga najgora zemlja s prosječnim rastom broja poginulih motociklista na godišnjem nivou, pri čemu je taj rast premašio četiri procenta. Prema tome pokazatelju gora situacija je samo u Letoniji, gdje se taj rast približava desetom procentu.

Češka, zajedno s Letonijom, Mađarskom i Slovenijom, spada i među najgore zemlje prema broju usmrćenih motociklista, pošto broj poginulih u toj kategoriji vozača na putevima u te četiri države premašuje 200 ljudi na milijardu prijeđenih kilometara.

Najsigurnije se, pak, motociklisti mogu osjećati u Norveškoj, Švicarskoj, Danskoj i Finskoj, u kojima na milijardu prijeđenih kilometara pogine "samo" između 30 i 45 motociklista.

To da češki motociklisti spadaju među one koji na prometne propise baš ne obraćaju pažnju, potvrđuje i policijska statistika koja upozorava da na putevima najviše rizikuju upravo mladi vozači do 35 godina starosti, a među njima, pak, najviše upravo motociklisti.

Upravo među njima na hiljadu saobraćajnih nesreća biva u prosjeku usmrćeno 39 vozača motocikla.