Svijet
0

Češka: Glasanje o Lisabonskom ugovoru najesen

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Češka vlada zatražit će da parlament te zemlje glasa o Lisabonskom ugovoru o reformi evropskih institucija, nakon regionalnih izbora u oktobru, saopćilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova.

Lisabonski ugovor, zamjenu za neuspjeli evropski ustav, prošlog mjeseca su na referendumu odbacili građani Republike Irske.

Da bi stupio na snagu, Ugovor mora usvojiti svih 27 članica Evropske unije, a Češka bi mogla biti još jedna država u kojoj se ratifikacija tog dokumenta dovodi u pitanje.

"Slažemo se (s premijerom Mirekom Topolanekom i potpredsjednikom vlade Aleksandrom Vondrom) da poslije izbora podnesemo Lisabonski ugovor na ratifikaciju", rekao je češki ministar vanjskih poslova Češke Karel Schwarzenberg, a prenio list Pravo.

Izbori za regionalne skupštine i jednu trećinu gornjeg doma parlamenta bit će održani 17. i 18. oktobra.

Ratifikacija Lisabonskog ugovora, koju je češki parlament već pokrenuo, zaustavljena je u aprilu kada je gornji dom parlamenta proslijedio Ugovor Vrhovnom sudu, prenio je Reuters.

Procjenu da li je Ugovor u skladu sa češkim ustavom sud bi trebalo da objavi najesen.

Vladajuća partija Građanskih demokrata (ODS), koju vodi premijer Topolanek, nije previše oduševljena Ugovorom, a neki članovi te stranke proglasili su ga "mrtvim" nakon irskog "ne".

Predsjednik Vaclav Klaus, izraziti protivnik dubljih integracija EU-a koje umanjuju moći pojedinačnih članica Unije, rekao je ranije da ratifikacija Lisabonskog ugovora ne može biti nastavljena.

Ugovor, međutim, podržavaju dva koalicijska partnera ODS-a, stranka Zelenih i Demokršćanska unija, kao i glavna opozicijska Češka stranka socijaldemokrata (ČSSD), kojima ipak treba podrška većeg dijela Građanskih demokrata.

Lisabonski ugovor do sada je ratificiralo 16 članica EU-a.