Svijet
0

Češka: Evakuacija zbog poplava

FENA
Evakuacija se nastavlja i u nedjelju u Češkoj gdje je vanredno stanje na snazi u nekoliko regija zbog poplava koje uzrokuju jake kiše i brzo topljenje snijega.

I dok je u nekoliko posljednjih dana zbog nevremena u Češkoj i Slovačkoj poginulo pet osoba, situacija se polako počinje normalizirati u drugim zemljama srednje Europe također pogođenim poplavama.

Povijesni grad Olomouc je djelomično potopljen u noći sa subote na nedjelju, nakon što je probijena brana kod Horka na rijeci Moravi, pa je voda prekrila četvrt Cernovir i Čomoutov.

Tokom noći su policijska vozila patrolirala gradom s upaljenim sirenama upozoravajući stanovnike na evakuaciju. Tokom poslijepodneva gradske su vlasti odlučile da se evakuira još oko 10.000 ljudi.

U sjeverozapadnom dijelu zemlje vodostaj rijeke Labe (Elbe) i dalje zabrinjava jer je dosegnuo 8,46 metara, 6,5 više od normalne razine. Očekuje se da će vodostaj u ponedjeljak dosegnuti devet metara, javila je Hina.

U nedjelju ujutro su rijeke Laba, Morava i Sazava bile jedine čiji je vodostaj nastavio rasti, dok je na ostalim rijekama primjećena stabilizacija pa čak i polagano snižavanje vodostaja, posebno na Luznici.

Visina snijega na češkim planinama je u nedjelju iznosila oko metara i pol, objavio je češki hidrometeorološki zavod.

U Njemačkoj se razina Elbe stabilizirala u nedjelju na 7,33, ali vlasti očekuju da bi u ponedjeljak i utorak mogao narasti i do 7,85 metara.

U Dresdenu je voda već prekrila neke niže dijelove grada, ali gradski dužnosnici tvrde da poplava neće biti strašna kao ona koja je 2002. godine pogodila grad i okolna područja.

Porast vodostaja rijeka uzrokovan jakim kišama i brzim topljenjem snijega pogodio je i Mađarsku i Rumunjsku. U tim zemljama vatrogasci pokušavaju spriječiti izlijevanje rijeka vrećama pijeska.