Svijet
0

Češka će ratificirati Lisabonski sporazum

FENA
Šef češke diplomatije Karel Schwarzenberg izjavio je u petak da će njegova zemlja ratificirati Lisabonski sporazum i da će uspjeti kao predsjedavajuća Evropske unije u prvom semestru 2009. unatoč euroskeptičnim tenzijama.

"Sporazum će biti ratificiran. U tom cilju raspolažemo sigurnom većinom u parlamentu", rekao je on za austrisjki radio Ö1.

Schwarzenberg je kazao također da je "uvjeren" da će njegova zemlja imati stabilnu vladu u prvome semestru iduće godine i da će biti "dinamična" predsjedavajuća Evropske unije.

Republika Češka, zajedno s Irskom, jedina od 27 zemalja EU-a nije ratificirala Lisabonski sporazum, te je u tom cilju izazvala zabrinutost ostalih evropskih zemalja u trenutku preuzimanja uloge predsjedavajće EU-a.

Njen konzervativni predsjednik Vaclav Klaus, otvoreni euroskeptik, nedavno je čak sebe proglasio "disidentom Evropske unije".

Schwarzenberg je ipak u petak rekao da šef države "nema nikakve ustavne mogućnosti da odbije svoje obaveze kao vršilac dužnosti predsjedavajućeg EU-a, bojkotirajući naprimjer ceremoniju.

Češki ustavni sud trebao bi 25. novembra da razmatra usaglašenosti Lisabonskoga sporazuma s temeljnim češkim zakonom.