Erhard Busek
0

Češka će posvetiti veliku pažnju zapadnom Balkanu

FENA
Češko predsjedništvo EU-a posvetit će veliku pažnju zapadnom Balkanu, rekao je u četvrtak savjetnik češke vlade za zapadni Balkan bivši austrijski vicekancelar Erhard Busek.

"Češka će tokom predsjedanja EU-om posvetiti veliku pažnju zemljama zapadnog Balkana. Planiran je neformalni ministarski sastanak, kojim bi se regija trebala vratiti među prioritete Unije", rekao je Busek u izjavi za Tanjug u Beču.

Češka 1. januara preuzima predsjedanje EU-om od Francuske.

Bivši posebni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope istaknuo je da će Češka, kada je riječ o zapadnom Balkanu, posebnu pažnju posvetiti borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije te pitanju viznog režima.

Busek očekuje da poslije Crne Gore zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji podnesu i neke druge zemlje zapadnog Balkana. Iduće godine, po njemu, to bi mogla učiniti Srbija.

"Problem proširenja EU-a nije na strani zemalja koje žele članstvo, već u samoj Uniji. Sve dok se ne riješe pitanja poput Lisabonskog ugovora, neće biti napretka na tome području. Ali u svakom je slučaju dobro da zemlje predaju kandidature i da ih Evropska komisija provjeri jer je to pritisak koji potiče na provedbu reformi", rekao je.