Svijet
0

Černobilska nuklearna elektrana pod čelikom

Sarajevo-x.com
Vlasti u Ukrajini odobrile su projekt po kojem će se "čeličnim pokrivačem" prekriti radioaktivno mjesto u Černobilu - nuklearna elektrana. Mjesto najveće nuklearne katastrofe u Evropi još uvijek sadrži 95% radioaktivnih ostataka i goriva od nesreće koja se dogodila 1986. godine.

Ukrajinske vlasti odobrile su izgradnju ogromnog čeličnog pokrivača kojim će se zapečatiti mjesto velike nuklearne katastrofe u Černobilu, prenio je u utorak BBC.

Ukrajina je unajmila francusku kompaniju koja će oronuli betonski omotač oko nuklearne elektrane zamijeniti čelikom. Cijeli reaktor, koji je 1986. godine prouzrokovao najveću nuklearnu katastrofu u Evropi, bit će pod čeličnim plaštom.

Prema procjenama, cijeli projekt bi trebao koštati oko 700 miliona funti, a izrada čeličnog pokrivača trebala bi biti gotova za pet godina.

Nakon toga, vlasti kažu da će biti u mogućnosti rastaviti reaktor.

"Danas je vjerovatno prvi dan kada možemo svijetu pogledati u oči i reći da smo napokon pronašli način da riješimo problem koji se zove Černobil", izjavio je ukrajinski predsjednik Viktor Yushchenko.

Čelična konstrukcija koju grade Francuzi bit će u obliku kupole i to 190 metara širine te 200 metara dužine. Prekrivat će reaktor koji još uvijek sadrži radioaktivno gorivo koje je bilo uzrok nesreće iz 1986. godine.