Nuklearna atrakcija
0

Černobil od naredne godine otvoren za turiste

Sarajevo-x.com
Černobil, detalj iz uništenog grada
Černobil, detalj iz uništenog grada
Želite li bolje razumijeti šta se desilo u najvećoj nuklearnoj nesreći? Dođite i posjetite nuklearnu centralu u Černobilu.

Počevši od naredne godine, Ukrajina planira da otvori zapečaćenu zonu koja se pruža oko černobilskog reaktora, za posjetitelje koji ćele da se upoznaju sa činjenicama o tome šta se desilo prije skoro četvrt stoljeća, saopćilo je Ministarstvo za hitne situacije.

Černobilski reaktor broj četiri eksplodirao je 26. aprila 1986., šireći radijaciju nad većim dijelom sjeverne Evrope. stotine hiljada ljudi su iseljeni iz najopasnijeg područja u Ukrajini, Bjelorusiji i RUsiji. Zdravstveni problemi prisutni su i danas.

Takozvana zona isključenja, visoko kontaminirano podučje radijusa 50-tak kilometara, evakuirano je i iseljeno odmah nakon eksplozije. Sve posjete su od tada zabranjene.

Danas, blizu dvije i pol hiljade uposlenih ostalo je uposleno u nuklearnoj elektrani. Oni rade u smjenama kako bi smanjili izloženost radijaciji. Nekoliko stotina evakuiranih vratilo se u svoja sela u zaraženoj zoni bez obzira na vladinu zabranu. Nekoliko firmi sada nude obilazak kroz zabranjenu zonu, ali vlada te obilaske smatra nelegalnim. Vlada, prenosi AP, ne garantira sigurnost onima koji se odluče na obilazak.

Portparol ministarstva za hitne situacije Yulia Yershova rekla je kako su stručnjaci razvili putne rute koje će biti medicinski sigurne i informativne, kako za Ukrajince, tako i za strance. Ona nije precizirala kada će se početi sa rutama.

"Postoji još nekoliko stvari koje treba riješiti, šta ako se neko odvoji od grupe", kazala je ona.

Šef Razvojnog programa Ujedinjenih Nacija za Ukrajinu Helen Clark u nedjelju je obilazila Černobil. Ona je kazala kako će podržati plan jer se može skupiti novac i proširiti važna poruka o nuklearnoj sigurnosti.