Pakistan
0

Centar za ispiranje mozgova talibanske djece

Sarajevo-x.com
Foto: CNN
Foto: CNN
Pakistanska vojska pronašla je prošlog mjeseca u gradu Nawaz Kot skrovište na kojem se, kako tvrde, nalazio talibanski centar za "ispiranje mozgova djece".

Djeca uzrasta od 12 do 18 godina tu su odgajana da od nevinih duša postanu hladnokrvne ubice spremne da postanu samoubice, javlja dopisnik CNN-a.

Pronalazak ove lokacije prvi put je spomenut u pakistanskim medijima u decembru, a vojsci ove zemlje trebalo je tri dana da zauzmu to jako talibansko uporište.

Građevina se sastoji od četiri prostorije, a na zidovima svake od njih iscrtani su prizori potpuno suprotni okolini u kojoj se nalazi. Djecu su talibani učili da ih ono što je prikazano na slikama čeka na nebu nakon smrti.

Na svakom od šarolikih crteža prikazana je rijeka meda i mlijeka koja teče, a okolo su prikazane djevice. Također, djeca su učena da ih tamo čekaju poslanik i da je to mjesto obilja.

Tamošnja djeca rastu u siromaštvu i njima je lako manipulisati, piše CNN.

Ekspert za pitanja talibana Zahid Hussein kaže kako oni djecu uče da je život na ovom svijetu traćenje vremena, te da je jedina dobra stvar što prije umrijeti i otići na nebo.

"Talibani im nude opciju za brz odlazak u raj za kojim oni žude kako bi pobjegli iz nasilne svakodnevnice", objašnjava on. "Za nekoga ko nema čemu da se nada, ko nema nikakvih mogućnosti i živi bijednim životom, takvo nešto dođe kao veliki poticaj."

Roditelji djece koja su podučavana uglavnom su vjerovali da oni tu bivaju obrazovani i, što je još važnije, primaju besplatnu hranu, ne znajući kroz šta njihovi potomci zaista prolaze.

Pakistanska vojska vjeruje da je pronađeno skrovište moglo primiti od 200 do 300 osoba, ali da je za djecu koja su prošla tamošnju "obuku" vjerovatno prekasno.

"Pamfleti koje smo pronašli otkrivaju nam da su trenirani da rukuju oružjem, pripremani za samoubistvo i taktike zasjede", kaže jedan od vojnika. "Teroristi su ih izlagali prvim linijama borbe i govorili im kako njihova žrtva neće biti uzaludna. Tako su djeca mentalno pripremana da urade sve što se od njih traži."

Zahid Hussein kaže kako to predstavlja potpuno izobličavanje islama.

"Navođeni su da vjeruju da će muslimani poginuli uslijed samoubistava također otići na nebo, tako da je to veoma moćan instrument ispiranja mozga", dodao je.