Oblak dima na nebu
0

Centar Tripolija ponovo meta napada

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
NATO snage izvele su danas više napada na centralni dio Tripolija, vršeći dodatni pritisak na libijskog vođu Moamera Gadafija da se povuče nakon 41 godinu na vlasti.

Snažna eksplozija potresla je Tripoli jutros oko 8.00 sati, ali nije jasno da li je uzrok bomba ili raketa, kao ni tačna meta, javila je agencija Reuters, dodajući da Alijansa veoma rijetko napada danju.

Agencija Frans pres javila je da se gust oblak dima mogao vidjeti na nebu iznad Tripolija poslije snažne eksplozije u Bab al Aziziji, dijelu grada gdje je smještena Gadafijeva rezidencija. 

NATO je bombardovao nekoliko ciljeva i tokom noći, javile su libijska državna televizija i arapski kanal Al Arabija.

 Libijska televizija je prenijela da je u napadu NATO-a na Mizdu na jugu, bilo ljudskih žrtva i da je pričinjena materijalna šteta.

Rusija se juče pridružila zapadnim liderima koji zahtijevaju od Gadafija da ode s vlasti, ponudivši usluge svog posredovanja, što je promjena politike Moskve, koja je prethodno kritikovala bombardovanje Libije.

"Postoje indikacije da sve više jača pokret protiv Gadafija. Tačno je da povećavamo vojni, ekonomski i politički pritisak", rekao je britanski premijer David Cameron na samitu G8 u Francuskoj.
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je na istom skupu da Gadafi, koji je na vlast došao pučem 1969. godine, više nema pravo da vodi Libiju.