Svijet
0

Čelnik većine u američkom senatu kaže da je rat u Iraku izgubljen

FENA
Harry Reid; Foto: Reuters
Harry Reid; Foto: Reuters
Vođa demokratske većine u američkom senatu Harry Reid izjavio je u četvrtak kako je na sastanku s predsjednikom Georgeom W. Bushom rekao da je rat u Iraku izgubljen i da se sa sadašnjim povećanjem broja američkih snaga neće postići ništa, prenosi CNN.

"To je poruka koju sam ponio predsjedniku. Sada vjerujem da je taj rat izgubljen i da se s povećanjem snaga neće postići ništa, kao što je u srijedu pokazalo ekstremno nasilje u Iraku", rekao je Reid opisujući sastanak s Bushom na dan kada je u bombaškim napadima u Iraku ubijeno gotovo 200 ljudi.

"Znam da sam bio poput osobenjaka jučer u Bijeloj kući, ali sam mu barem rekao ono što treba čuti, a ne ono što želi čuti", dodao je Reid.

Na sastanku Busha s čelnicima demokrata i republikanaca u Zastupničkom domu Kongresa i Senatu nisu otklonjena neslaganja oko zakona o hitnom finansiranju snaga u Iraku i Afganistanu, vrijednog više od 120 milijardi dolara, u koji su oba doma ugradila odredbe koje predviđaju povlačenje borbenih snaga iz Iraka, najkasnije do septembra 2008.

Bijela kuća i republikanci osudili su ugrađivanje rasporeda povlačenja u zakon, nazivajući to "datumima predaje", a predsjednik Bush je najavio da će staviti veto na zakone i zatražio da mu se što hitnije pošalje nacrt zakona o finansiranju snaga, "očišćen" od dodatnih uvjeta.

Reid ja kazao kako je njegova poruka Bushu bila podsjećanje na prijelomnu tačku Vijetnamskog rata, kada je sredinom 1960-ih predsjednik Lyndon Johnson odlučio poslati dodatne hiljade vojnika u Vijetnam iako je znao da se rat ne može dobiti.

"Rat u Iraku može se dobiti samo diplomatski, politički i gospodarski, a predsjednik to mora dovesti do realizacije", kazao je Reid.

Demokratski čelnici su nakon sastanka najavili da će uskoro poslati Bushu na potpisivanje zakon usklađen između dva doma Kongresa, a iz Bijele kuće je ponovljeno da predsjednik neće potpisati takav zakon.

"Izgleda da su oni odlučni poslati predsjedniku zakon koji on neće potpisati. Postoji temeljno neslaganje", komentirala je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino.

Čelnica Zastupničkog doma Nancy Pelosi sastanak je nazvala "produktivnim" te najavila upućivanje zakona na potpis iduće sedmice, naglasivši kako demokrati "ne mogu predsjedniku dati bjanko ček", već svi, zakonodavna i izvršna vlast, treba da zajednički iskoriste povijesnu mogućnost da okončaju rat u Iraku.