Svijet
15

Čelnik međunarodnog Crvenog križa: Evropa je zakazala

FENA
Evropa je potpuno zakazala u aktuelnoj izbjegličkoj krizi i države u jugoistočnoj Evropi ostavila na cjedilu, iako je još prije dva mjeseca bilo jasno da će se izbjeglički val s Italije prebaciti na balkansku rutu i intenzivirati zbog očekivanja hladnijih dana, kazao u utorak potpredsjednik Međunarodne federacije Crvenog križa Francesco Rocca, ocijenivši da je najbolje rješenje za ovu krizu uspostava humanitarnih koridora za prebacivanje izbjeglica u Evropu.

"Ne radi se o Hrvatskoj ili reakciji na izbjeglice u Sloveniji, nego o svim državama u EU-u koje na dosadašnjim sastancima nisu postigle ništa konkretno pa sistem u cjelini otkazuje", kazao je Rocca, dodavši da Evropska unija nije na vrijeme uvažila upozorenja humanitarnih udruženja, Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, te se oglušila na pozive da se dobro pripremi na izbjeglički val iz kampova oko Sirije i Iraka jer su Iračani i Sirijci u njima već više godina pa se normalno očekivalo da su izgubili nadu za povratak kući i počeli seliti prema Evropi iako nije riječ o tradicionalno nomadskim narodima.

"Moramo biti spremni da će ovakve migracije ubuduće biti kontinuum i da će ovaj val potrajati", kazao je Rocca, kritikujući zemlje Evropske unije što se ne mogu dogovoriti o konzistentnoj imigracijskoj i azilskoj politici, pa čak ni o kvotama za azilante, a zemlje u regiji kroz koje oni putuju prema svom cilju ostavljaju na cjedilu.

"Države koje se suočavaju s izbjegličkom krizom redovno su prepuštene sebi i nema brze reakcije. Evropski sistemjednostavno ne djeluje kao onda kad se raspravljalo o ekonomskim problemima Grčke i kad su se rješenja donosila na živim raspravama duboko u noć", kazao je Rocca ocijenivši da bi najbolje rješenje bilo u uspostavi humanitarnih koridora kojima bi se izbjeglica iz kampova prebacile u Evropu.

Uspostava humanitarnih koridora bi onemogućila da na njima kao "robovskim radnicima" neki zarađuju, neki političari i vlade šire ksenofobiju, a najviše profita na njima ostvaruju oni koji vode ilegalne kanale za prebacivanje izbjeglica i migranata.

"Bilo kakav evropski dogovor da se nađe, on mora uvažiti čovjekovo dostojanstvo, a rješenje je i u uspostavi sigurnih koridora kako bi se spriječilo da ti ljudi odlaze morem u rukama krijumčara", kazao je Rocca, ocijenivši da ratna situacija u Iraku i Iranu neće tako brzo prestati i da će više godina nakon toga proteći da se ta društva oporave i postanu sigurna za život.

"Bit će potrebne godine da se te države obnove nakon ovih groznih ratova i da u njima život postane normalan, pa moramo biti spremni da će migracije koje vidimo postati kontunuirane", naveo je Rocca.