Svijet
0

Čelnici SAD-a, Kanade i Meksika zajedno večerali

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Meksički predsjednik Felipe Calderon sastao se u nedjelju uvečer odvojeno sa čelnicima SAD-a i Kanade, predsjednikom Barackom Obamom i premijerom Stephenom Harperom, uoči njihovoga sjevernoameričkog samita u Guadalajari na zapadu Meksika, prvog na kojem sudjeluje Obama.

Čelnici SAD-a, Meksika i Kanade sastat će se u ponedjeljak u Guadalajari kako bi dogovorili zajednički pristup sprečavanju širenja svinjske gripe ove jeseni, a važna tema razgovora bit će i trgovina, globalno zagrijavanje, te borba protiv trgovine drogom.

Američki predsjednik Obama, meksički Calderon i kanadski premijer Harper trebali bi usvojiti zajedničku izjavu kojom izražavaju odlučnost da maksimalno ograniče širenje svinjske gripe. Važna tema razgovora bit će i trgovinska saradnja.

Calderon je već na nedjeljnoj večeri pokrenuo pitanje meksičkih kamionskih prijevoznika, koji bi po ugovoru o NAFTA-i trebali moći ulaziti u SAD, ali američke prijevozničke kompanije tvrde da nisu sigurni.

Meksiko je u martu uveo carine vrijedne 2,4 milijardi dolara na američku robu nakon što je Obama potpisao zakon kojim je ukinut program koji je meksičkim kamionima dopuštao da prometuju preko američke granice.

Obama je Calderonu kazao da s Kongresom radi na rješavanju tih, kako smatra, legitimnih sigurnosnih zapreka, prenosi Hina.

Kanadski dužnosnici trebali bi pak izraziti zabrinutost zbog odredbe „Kupuj američko“ u američkom planu za gospodarski oporavak vrijednom 787 milijardi dolara, što bi moglo uzrokovati propast mnogih kanadskih tvrtki.