Svijet
0

Čelnici NATO-a razgovarat će o proširenju u srijedu navečer, službena odluka sutra

FENA
Čelnici 26 zemalja članica NATO-a okupit će se u srijedu navečer u Bukureštu i tokom radne večere razgovarati o proširenju Saveza, a službena potvrda koje će zemlje dobiti pozivnicu za članstvo očekuje se u četvrtak u prijepodnevnim satima.

"Čelnici Saveza okupit će se večeras u u 18.00 sati (17.00 po srednjoevropskom vremenu) na radnoj večeri na neformalnom sastanku, na kojem se ne donose službene odluka, a na prvom mjestu bit će rasprava o proširenju", rekao je na konferenciji za novinare u Bukureštu glasnogovornik NATO-a James Apathurai.

Službeni sastanak Sjevernoatlantskog vijeća na razini šefova država ili vlada počinje u četvrtak u 8.30 po lokalnom vremenu, a u 11.35 predviđeno je da se izaslanstva pozvanih zemalja pridruže čelnicima NATO-a. Hrvatsko izaslanstvo predvodit će predsjednik države Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, prenijela je Hina.

Hrvatska se nada, zajedno s Albanijom i Makedonijom, zemljama partnericama iz Američko-jadranske povelje, pozivnici za članstvo u NATO-u. I dok je konsenzus saveznika oko pozivnice Hrvatske posve izvjestan, šanse Makedonije umanjuje prijetnja grčkog veta zbog spora oko ustavnog imena te bivše jugoslavenske republike.

Svi novinarski pokušaji da se prije službene potvrde doznaju koje će zemlje biti pozvane već sedmicama nailaze na isti odgovor predstavnika NATO-a - "odluku će donijeti čelnici zemalja članica". Ne pomažu čak ni vrlo domišljata novinarska pitanja poput onoga koliko je stolica predviđeno za sastanak čelnika NATO-a s pozvanim zemljama. "Bez brige, stolica će biti dovoljno", kaže glasnogovornik NATO-a James Apathurai.

Međutim, prve naznake o tome možda će se znati već nakon radne večere u srijedu navečer.

Po završetku sastanka Sjevernoatlantskog vijeća predviđeno je zajedničko fotografiranje čelnika zemalja članica NATO-a sa čelnicima pozvanih zemalja, a nakon toga, u 12.35 sati glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer održat će konferenciju za novinare.