Velika Britanija
0

'Čelična lady' pri padu slomila ruku

FENA
Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher nije opravdala svoj nadimak "čelične lady", njezin glasnogovornik je izjavio da je Thatcher u petak prevezena u bolnicu nakon što je slomila ruku u svom domu u Londonu.

Bivša čelnica konzervativaca, koja je na dužnosti premijerke bila 11 godina, ostat će iz opreznosti preko noći u bolnici, prenijela je agencija Reuters.

"Ona je jutros pala i povrijedila ruku i sada je u bolnici. Na putu do bolnice bila je dobro raspoložena, mada je imala bolove zbog povrede", rekao je njezin tajnik Mark Worthington.

Margaret Thatcher (83), prva žena premijerka u Velikoj Britaniji, imala je povremene zdravstvene probleme otkako otišla s vlasti 1990. pod pritiskom pripadnika vlastite Konzervativne stranke.

Doživjela je nekoliko blažih moždanih udara krajem 2001. i 2002. a nekoliko mjeseci kasnije je bila prinuđena odgoditi svoje obaveze zbog bolesti o čijim pojedinostima javnost nije bila obaviještena.

Na savjet ljekara, bivša premijerka je otkazala sve svoje javne nastupe i pojavljivanja. Posljednje pojavljivanje u javnosti bio je razgovor s papom Benediktom XVI u Rimu prošlog mjeseca.

U martu 2008. Thatcher je prenesena u bolnicu radi pregleda nakon što joj je pozlilo na večeri u gornjem domu britanskog parlamenta. U bolnicu je bila smještena i 2005. nakon vrtoglavice koju je osjetila kod frizera.

Dok je bila na funkciji, Margaret Thatcher je važila za osobu predanu radu kojoj je bilo potrebno svega nekoliko sati sna. Na vlast je došla 1979. i postala predsjednica vlade s najdužim stažom u Britaniji u 20. stoljeću.