Svijet
0

Čeku očekuje novu rezoluciju UN-a u aprilu

FENA
Privremeni premijer Kosova i Metohije Agim Čeku izjavio je danas kako očekuje da će Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojiti u aprilu novu rezoluciju koja će pripremiti put za konačnu nezavisnost pokrajine.

Čeku, koji je prihvatio juče iznijet predlog specijalnog izaslanika UN-a za Kosovo Martija Ahtisarija, ocjenio je u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Asošiejtid pres (AP) da plan opisuje Kosovo kao nezavisnu državu i daje mu atribute državnosti.

"Kosovo definitivno prelazi poslednju milju na svom putu ka nezavisnosti", smatra Čeku.

Čeku je dodao kako duboko vjeruje da će Ahtisari preporučiti nezavisnost Kosova u svom konačnom izveštaju.

"Njegove preporuke bit će osnova za novu rezoluciju o kojoj će pregovarati članice Savjeta bezbjednosti UN-a. Ja se nadam da će Savjet u aprilu usvojiti novu rezoluciju o Kosovu i priznati ili okarakterisati Kosovo kao državu", kazao je Čeku.

Čeku je dodao da njegova vlada i kosovski lideri neće unilateralno proglasiti nezavisnost, ali da će raditi sa zapadnim vladama kako bi rješili status pokrajine. Prema AP, Čeku je također kritizirao reakciju lidera Srbije, koji su odbacili Ahtisarijev plan.

"Oni tako reagiraju u principu, prije nego što su pročitali ili imali uvid u taj dokument, reagiraju samo protiv nezavisnosti Kosova", ocjenio je Čeku, koji smatra da plan predstavlja "dobru ravnotežu između volje većine naroda i datih snažnih garancija manjinama".