Svijet
0

Ceku: "Nema više odgađanja odluke o Kosovu"

FENA
Agim Ceku
Agim Ceku
Kosovski premijer, Agim Ceku najavio je u četvrtak da će jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova ako razgovori pod međunarodnim posredovanjem "ne otvore put za nas", zauzimajući oštru poziciju na posljednjoj rundi pregovora koja je počela u Beču.

Kosovsko albansko rukovodstvo i Vlada Srbije žestoko su podijeljeni oko budućeg statusa pokrajine, a zvaničnici tvrde kako je prodor u pregovorima malo vjerovatan.

Većinski Albanci otcijepljene pokrajine odbijaju da odustanu od svojih zahtjeva za punom nezavisnošću od Srbije, a Srbi insistiraju da zadrže Kosovo kao dio svoje teritorije.

Taj ćorsokak poteže mogućnost dramatičnog natezanja u decembru, kada istekne 120 dana pregovora u posljednji momenat koje je sazvao generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon - i međunarodna zajednica se suoči s mogućnošću da kosovski Albanci samoinicijativno insisistiraju na državi.

Kosovski premijer Agim Ceku izjavio je za Associated Press: "Nema više odgađanja. Ne možemo si priuštiti dodatnu neizvjesnost. Potrebna nam je odluka."

Ceku je izjavio da će insistirati na razgovorima koji bi "nam otvorili put ka nezavisnosti". Ako se to ne desi, kazao je: "Mi ćemo je proglasiti i međunarodna zajednica će nas priznati."

Srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je, međutim, kako će njegova delegacija predstaviti plan "suštinske autonomije" Kosova, ali ne i nezavisnosti.

"Nezavisnost Kosova neprihvatljiva je za Srbiju", izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić u Beogradu uoči razgovora, pozivajući na "kompromis i održivo rješenje prihvatljivo za obje strane".