Svijet
0

Ceku: Kosovski Srbi nemaju razloga za zabirnutost

FENA
Kosovski Srbi nemaju razloga za zabrinutost, a konačno rješenje statusa Kosova nije znak za odlazak s Kosova, već za jasno definiranu budućnost i povratak onih koji su otišli, rekao je u ponedjeljak kosovski premijer Agim Ceku sudjelujući u raspravi organiziranoj u srpskoj enklavi Čaglavici, nadomak Prištini, javlja Hina.

"Rješavanjem statusa rješavaju se sve dileme koje danas imate. Povratak će biti moguć, vrlo brzo. Ljudi će znati na čemu su, gdje se vraćaju, što je Kosovo, šta im nudi i jamči Kosovo. Znat će što im jamči Maarti Ahtisaari u svom paketu, što im jamči međunarodna zajednica, što im jamči vlada i institucije Kosova", kazao je Ceku u razgovoru sa skupinom Srba iz Prištine i okolice.

Kosovski premijer je istaknuo kako bojazan Srba da će doći do nemira poslije utvrđivanja statusa nije opravdana naglasivši kako će se kosovska vlada, čim se riješi pitanje statusa, okrenuti gospodarskim pitanjima, investicijama, razvoju sektora usluga te pitanjima školstva, zdravstva, športa i kulture.

"Slažem se da su danas kosovski Srbi u najtežoj poziciji na Kosovu, po mnogim pitanjima. Ona koja danas treba najviše pomoći jest srpska zajednica na Kosovu. Znam da ste dosta zabrinuti, da imate puno nejasnoća, primate različite poruke, zabrinuti ste za budućnost i vaš opstanak na Kosovu i time što će donijeti status Kosova, osobito bude li Kosovo neovisno", rekao je Ceku dodajući da je prioritet njegove vlade pomoći srpskoj zajednici.

Kosovski premijer poručio je da se kosovski Srbi ne trebaju bojati za svoju budućnost u neovisnom Kosovu. "Ništa se loše kosovskim Srbima neće dogoditi kada Kosovo bude neovisno.

Danas kosovski Srbi ne znaju u kojoj državi žive, koja je njihova vlada, tko je njihov premijer, tko ministar, od koga će primati plaće, koje pločice staviti na vozila, koju osobnu iskaznicu nositi sa sobom", kazao je Ceku istaknuvši kako će rješenje statusa Kosova donijeti rješenje i tih nejasnoća.