Svijet
0

Čeka se odluka Irana o prijedlogu IAEA-e

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iran će u četvrtak odgovoriti na prijedlog sporazuma koji je ponudila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), prema kome je predviđeno da ta zemlja šalje slabo obogaćeni uran na preradu u inostranstvo, izjavo je član parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Muhamed Karamirad.

Iranska državna televizija je u utorak objavila da će Iran prihvatiti okvir sporazuma, ali da će zahtijevati izmjene. Iran je u petak saopćio da će odgovor na prijedlog plana IAEA-e dati tokom ove sedmice, iako je rok bio 23. oktobar, javio je Reuters.

Iranski dužnosnici su nagovijestili kako bi više voljeli da uvoze obogaćeni uran nego da šalju svoj na preradu i proizvodnju goriva za nuklearnu medicinu, na što su zapadne sile načelno pristale u razgovorima vođenim 1. oktobra u Ženevi.

Iran je u Ženevi obećao da će inspektorima IAEA-e dozvoliti da obiđu nuklearno postrojenje u blizini grada Qoma, što su oni u nedjelju i učinili.

Zbog tajnovitosti Irana u pogledu tvornice za obogaćivanje urana kod Qoma, koju su, kako tvrde diplomatski izvori, zapadne obavještajne službe otkrile prije tri godine, Zapad strahuje da Iran provodi tajni vojni nuklearni program.

Iran je objelodanio postojanje toga nuklearnog postrojenja tek u septembru, podsjetio je Reuters.

Međutim, Iran, koji je peti proizvođač nafte u svijetu, tvrdi da je svrha njegovog nuklearnog programa isključivo proizvodnja električne energije.

Prijedlog da Iran šalje uran na prerađivanje u inostranstvo također predstavlja način da se iranski zalihe urana smanje dovoljno da budu manje od količine koja je potrebna za proizvodnju fisijskog materijala za pravljenje atomske bombe.

Svjetske sile oba koraka smatraju testom deklarativne namjere Irana da obogaćeni uran koristi isključivo u mirnodopske svrhe i osnovom za daljnje pregovore o obustavi procesa obogaćivanja, od čega bi Iran imao trgovinske i tehnološke koristi.