Nakon dva rata
0

Čečenski predsjednik pozdravio "poraz bandita"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov izrazio je u četvrtak zadovoljstvo zbog poraza "bandita", nakon što je objavljen završetak "antiteroritičke operacije" u toj kavkaskoj republici koju su uništila dva rata.

"Ako je antiteroristička operacija završila, to znači da smo pobijedili bandite. Možemo mirno objaviti našu pobjedu", izjavio je on na konferenciji za štampu u glavnom gradu Čečenije Groznom.

Nekoliko sati ranije, Ruski protuteroristički odbor je objavio završetak "antiterorističke operacije" koja je počela 1999. godine u Čečeniji, dok Moskva odbija upotrijebiti termin rat.

Ramzan Kadirov je također podsjetio da je njegova porodica propatila zbog tog sukoba, jer je njegov otac ubijen u atentatu 2004. godine kada je bio predsjednik Čečenije.

Predsjednik je ocijenio da će završetak antiterorističke operacije biti sinonim ekonomskog rasta u Čečeniji.

Moskva je u oktobru 1999. godine pokrenula "antiterorističku operaciju" u Čečeniji, nakon što su čečenski borci za nezavisnost napali rusku kavkasku republiku Dagestan i izveli više smrtonosnih napada u Rusiji.

Sukobi velikih razmjera su prestali 2002. godine, ali je čečenska gerila i dalje napadala vojnike i policajce u Čečeniji i susjednim republikama Ingušetiji i Dagestanu.