Njemačka
0

CDU Angele Merkel suočen s optužbama o skretanju ulijevo

FENA
Angela Merkel (Foto: AP)
Angela Merkel (Foto: AP)
Vladajuća Kršćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel odbacila je na sastanku predsjedništva u ponedjeljak u Berlinu optužbe o gubljenju konzervativnog profila stranke i skretanju CDU-a ulijevo.

"CDU je bila i ostaje domovina za građane s konzervativnim svjetonazorom", rekao je član predsjedništva CDU-a i premijer savezne pokrajine Donje Saske David McAllister u razgovoru za državnu TV stanicuu ARD. On je raspravu o pomanjkanju konzervativnog profila CDU-a nazvao "apsurdnom".

"To je dobrim dijelom potpuno neosnovana rasprava", zaključio je McAllister.

Rasprava o tome u kojoj mjeri CDU zastupa svjetonazore konzervativnijih slojeva društva rasplamsala se nakon što je ovog vikenda članica stranačkog predsjedništva Erika Steinbach napustila svoju funkciju uz obrazloženje da se kao konzervativna političarka u predsjedništvu CDU-a "osjeća osamljenom".

Nekoliko vodećih političara CDU-a je izrazilo zabrinutost zbog odlaska Erike Steinbach iz predsjedništva stranke izražavajući bojazan kako "konzervativne ideje" više nisu zastupljene u predsjedništvu.

Prije toga je iz demokršćanskog zastupničkog kluba berlinskog gradskog vijeća isključen političar CDU-a Rene Stadtkewitz zato što je na jednu tribinu pozvao nizozemskog populističkog političara Geerta Wildersa.

Kritika na račun profila CDU-a došla je i iz redova bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU), s kojom CDU na saveznoj razini čini politički savez Unija CDU/CSU.

Glavni tajnik CSU-a Alexander Dobrindt "sestrinskoj" stranci je predbacio "skretanje ulijevo" a predsjednik CSU-a Horst Seehofer je ukazao na to da "svaka stranka mora paziti na svoju ciljanu publiku".

Kritike na račun CDU-a dolaze u jeku rasprave njemačke javnosti o potrebi stvaranja nove konzervativne stranke koja bi svojim programom ujedinila birače kojima je politika demokršćana previše „lijeva“, a ponuda ekstremno desnih stranaka poput Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), preradikalna.

Rasprava se razvila nakon izdavanja knjige člana uprave Njemačke središnje banke Thila Sarrazina, koji je muslimanskim useljenicima predbacio pomanjkanje inteligencije i želje za integracijom.

Istraživanja su pokazala da bi novoosnovana stranka, koja bi okupljala publiku "desno od CDU-a" i "lijevo od NPD-a", mogla računati s podrškom 18 do 20 posto birača, prenijela je Hina.