Svijet
0

CBS: Amerikanci nezadovoljni Bushovom politikom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Amerikanci su sve nezadovoljniji načinom na koji se razvija rat u Iraku, predsjednikom Georgeom Bushom, Kongresom, ali i sveukupnim pravcem u kojem se kreće Amerika, pokazalo je istraživanje javnog mnijenja koje je u petak navečer objavila televizijska mreža CBS.

Rekordnih 77 posto Amerikanaca, obuhvaćenih novom anketom, izjavilo je da se situacija u Iraku kreće u lošem pravcu, dok je glas potpunom povlačenju ili značajnom smanjenju vojnika raspoređenih u toj državi dalo čak dvije trećine ispitanika.

Istovremeno, predsjednik Bush potukao je sopstveni negativni rekord, pošto mu je podršku pružilo svega 27 posto ispitanika, ili za jedan posto manje nego januaru, dok je njegova politika ocijenjena neuspješnom u odgovorima, opet rekordnih, 65 posto anketiranih Amerikanaca.

Ozbiljnu kritiku je, prema rezultatima ankete, dobio i Kongres, od koga su poslije pobjede demokrata na izborima prošlog novembra i silnih obećanja Amerikanci očekivali čuda, pošto je rad kongresmena i senatora pozitivno ocijenilo svega 27 posto ispitanika.

Na koncu, čak 75 posto ispitanika ocijenilo je da se SAD kreću u generalno lošem pravcu, što je najlošiji rezultat od kada je televizijska mreža CBS, davne 1983. godine, počela da objavljuje istraživanja javnog mnijenja, prenio je Tanjug.

Katastrofalne ocjene -70 posto ispitanika- dobio je i američki ugled u svijetu, dok je polovina ubjeđena da je vanjska politika predsjednika Busha obeshrabrila svjetske lidere da sarađuju sa SAD.