Svijet
0

Catro optužio Amerikance za "oslobađanje čudovišta"

FENA
Fidel Castro osudio je američku sudsku presudu kojom se dopušta zatočenom kubanskom militantu koji je svojevremeno bio američki operativac pod kaucijom, optužujući američku vladu kako planira "osloboditi čudovište".

Optužba je iznesena u pismu koje su podijelili zvaničnici ministarstva vanjskih poslova dan nakon što je američka oblasna sutkinja Kathleen Cordone u utorak odbila poništiti svoju raniju odluku, javio je AP.

"Odgovor je brutalan", piše Castro, aludirajući na prvobitnu presudu Cordoneove u petak u El Pasu u Teksasu.

"Vlada Sjedinjenih Država i njene najreprezentativnije institucije odlučile su osloboditi čudovište", navodi se u izjavi, koja nosi Castrov potpis.

Pismo je treće u posljednjim danima koje je potpisao oboljeli kubanski lider, koji nije viđen u javnosti više od osam mjeseci.

Castro (80) objavio je 31. jula da je podvrgnut operaciji unutrašnjih organa i da je privremeno predao predsjedničke funkcije svom 75-godišnjem bratu Raulu, ministru odbrane.

Medicinsko stanje i stvarna dijagnoza bolesti Fidela Castra ostaju državnom tajnom, ali se uveliko vjeruje da pati od neke vrste divertikularne bolesti, uobičajene boljke među starcima koja izaziva upalu i krvarenje debelog crijeva.

U petak je Cordone presudila da Posada može biti oslobođen uz kauciju od 250.000 dolara. On je držan u oblasnom zatvoru Otero u Novom Meksiku pod optužbama da je lagao imigracionim vlastima u pokušaju da postane naturalitzirani američki građanin.

Posada, bivši operativac CIA-e, tražen je u Kubi zbog bombaškog napada iz 1976. na kubanski avion u kojem je ubijeno 73-oje ljudi, pšto Posada negira. Castro je u više navrata optuživao američku vladu da štiti Posadu.