Osude stižu iz cijelog svijeta
0

Catherine Ashton smatra da je presuda grupi Pussy Riot "nesrazmjerna"

FENA
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton osudila je u petak presudu u Rusiji članicama punk rock grupe Pussy Riot ocijenivši da je "nesrazmjerna".

"Duboko sam razočarana presudom suda u Hamovničeskom, u Rusiji, izrečenoj za Nadeždu Tolokonikovu, Mariju Alehinu i Jekaterinu Samucevič, članice grupe Pussy Riot. Ova presuda je nesrazmjerna", ocijenila je Ashton u saopćenju.

Podsjetivši na tvrdnje o "lošem postupanju" prema ovim djevojkama dok su bile u pritvoru, Ashton je kazala da ovaj slučaj postavlja "ozbiljno pitanje" o poštivanju prava u Rusiji.

Ovaj slučaj je "u suprotnosti s međunarodnim obavezama Rusije u domenu poštivanja slobode izražavanja", naglasila je Ashton. Slučaj Pussy Riot se pridružuje nedavnom "porastu zastrašivanja političkog karaktera i proganjanju aktivista opozicije" u Rusiji, podsjetila je Ashton.

"Poštivanje ljudskih prava i prvenstvo prava su neophodan elemenat za odnose EU-Rusija", kazala je ona. Ashton je izrazila želju da se presuda ponovo razmotri u skladu s međunarodnim obavezama Rusije.

Jedan sud u Moskvi osudio je u petak tri članice grupe Pussy Riot na po dvije godine logora zbog "huliganstva" i "poticanja na vjersku mržnju".