Svijet
0

Catherine Ashton polovinom februara u Tunisu

FENA
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je u srijedu da namjerava za petnaestak dana otputovati u Tunis kako bi razgovarala o pomoći koju EU planira dati toj zemlji nakon pada režima svrgnutog predsjednika Zinea al-Abidina Ben Alija.

"Namjeravam otići u Tunis za dvije semdice", izjavila je ona pred Evropskim parlamentom, nakon što je u toku dana primila u Bruxellesu tuniskog ministra vanjskih poslova Ahmeda Abderraoufa Ounaisa.

Ashton je kazala kako Tunis računa da će Evropa pomoći u pripremi izbora predviđenih za šest mjeseci i da će poslati posmatračke misije, prenio je AFP.

Jedna misija evropskih stručnjaka treba tim povodom da otputuje u Tunis uskoro, "kako bi ispitala situaciju" i vlastima u tranziciji dala pravne savjete za izborni zakon" koji treba usvojiti, istakla je Ashton.

Osim toga, Ashton je potvrdila da je EU spremna razmotriti nivo svojih odnosa s Tunisom i dodijeliti toj zemlji "privilegirani status" kakav je dala Maroku, koji bi joj omogućio da uživa privilegirane carinske tarife na evropskom tržištu.

Evropa će pomoći reformu sudskog sistema i borbu protiv korupcije, podržati civilno društvo i nevladine organizacije.