Havana
0

Castrove pristalice pljuvale na "Gospođe u bijelom"

FENA
Dvjestotinjak pristalica kubanske vlade Raula Castra pljuvalo je u utorak na dvadesetak "Gospođa u bijelome", supruga i majki političkih zatvorenika koje su prolazile ulicama Havane pod pritiskom kontroverzne smrti krajem februara jednog zatvorenika koji je štrajkao glađu.

Jednog muškarca je policija uhapsila zato što je izvikivao "dolje diktatura", javila je dopisnica agencije AFP.

Po izlasku iz crkve San Juan, "Gospođe u bijelome" su krenule prema centru grada nudeći gladiole prolaznicima, kad su ih napali protudemonstranti.

Oni su vikali "Ulica pripada Fidelu!", dok su disidentice, zaštićene "sigurnosnim kordonom" odgovarale "Sloboda!"

Demonstracije su završene kada su se "Gospođe u bijelome" sklonile u jednoj kući.

Defile "Gospođa u bijelome" je označio početak sedmodnevnog obilježavanja 7. godišnjice od vala hapšenja 75 pristalica opozicije, od kojih su 53 još u zatvoru.

Manifestacije se odvijaju u napetoj klimi zbog smrti 42-godišnjeg političkog zatvorenika Orlanda Zapate 23. februara od posljedica dvoipomjesečnog štrajka glađu.

Komunistički otok smatra da je žrtva "kampanje klevetanja", a njegovi mediji svakodnevno osuđuju Evropu čiji je parlament u četvrtak izglasao rezoluciju u kojoj osuđuje "okrutnu" Zapatinu smrt.

Kubanska vlada negira da drži političke zatvorenike tvrdeći da se radi o "plaćenicima" u službi SAD-a koji je prije 48 godina nametnuo embargo Kubi.