Knjia agenta CIA-e
0

Castro znao za pripremu atentata na Kennedyja?

SRNA
John F. Kennedy
John F. Kennedy
Penzionisani službenik Centralne obavještajne agencije (CIA) Brian Latell u svojoj knjizi navodi da je siguran u to da je bivši predsjednik Kube Fidel Castro znao da će biti izvršen atentat na predsjednika SAD Johna Kennedyja.

Latell koji je pročavao kubanska pitanja na funkciji analitičara CIA šezdesetih godina prošlog vijeka i postao je šef te službe za Latinsku Ameriku, u knjizi navodi da je siguran da je Castro znao da će se atentat dogoditi.

"Ujutro 22. novembra 1963. godine, na dan kada je Kennedy ubijen u Dalasu, Castro je naredio višerangiranom službeniku obavještajne službe u Havani da prestane da prisluškuje radio komunikacije CIA i da se koncentriše na svaki i najmanji detalj iz Teksasa", piše Latell u knjizi pod nazivom "Castrove tajne - CIA i kubanska obavještajna mašina" koja treba da bude objavljena tokom idućeg mjeseca.

U knjizi se navodi da je četiri časa kasnije objavljena vijest da je Kennedy ubijen. Latell je tvrdio da je Oswald, kojem je odbijen zahtjev za posjetu Kubi podnijet u Ambasadi te zemlje u Mexiko Cityju, rekao tamošnjem osoblju da će ubiti Castra kako bi dokazao svoju vjernost komunizmu. 

Latell ističe da je "Fidel znao za Oswaldove namjere i ništa nije učinio kako bi spriječio atentat".

U intervjuu objavljenom tokom vikenda Latell, koji je sada predaje na Univerzitetu u Miamiju rekao je da je informaciju otkrio u razgovoriima sa bivšim kubanskim obavještajnim službenicima.

"Ne kažem da je Fidel Castro naredio atentat, ne kažem ni da je Oswald bio pod njegovom kontrolom. Možda je bio, ali to ne tvrdim jer za to nisam našao nikakav dokaz. Međutim, sve što sam napisao podržano je dokumentovanim izvorima. Da li je Fidel želio da Kennedy strada? Da. On se bojao Kennedyja. Znao je da će ga Kennedy progoniti. Prema Fidelovom mišljenju, on je djelovao u samoodbrani", rekao je Latell.
U Latellovoj knjizi, koja je ocijenjena kao prvo detaljnije istraživanje Castrovih obavještajnih operacija u godinama nakon preuzimanja vlasti 1959. godine, navodi se da je sve podržano dokazima. U knjizi se ističe da je u snimcima prisluškivanja, koje je vršila CIA, kubanskih obavještajnih agenata nakon atentata, otkriveno iznenađujuće znanje o Oswaldovim podacima i vrijeme kada su samo  oskudni detalji objavljivani u medijima.