Svijet
0

Castro vidi malo promjena

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro izrazio je danas sumnju da bi novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama mogao da donese značajnije promjene u vanjskoj politici te države.

Bez navođenja Obaminog imena, bivši kubanski lider je u članku na Internetu, poručio da "mnogi snivaju da će jednostavnom promjenom u vođstvu imperije ona biti tolerantnija i manje ratoborna", prenio je Reuters.

"Najskrivenije misli građanina koji će preuzeti kormilo još nisu poznate", napisao je Castro.

Bivši kubanski šef države je istakao da bi bilo "suviše naivno vjerovati da dobre namjere jedne inteligentne osobe mogu promijeniti ono što su stvorili vijekovi interesa i sebičnosti".

"Historija ljudske vrste pokazuje drugačije", naveo je Castro. Prije predsjedničkih izbora u SAD 4. novembra, Castro je hvalio Obamu kao inteligentnog čovjeka i humanitarca u kolumnama koje su postale glavni vid njegovog obraćanja javnosti od operacije kojoj je podvrgnut u julu 2006. godine.

Od Obamine pobjede, Fidel i njegov brat, sadašnji predsjednik Kube Raul Castro, nisu komentirali novoizabranog predsjednika SAD, koji će na tom mjestu zamijeniti Georgea Busha, navela je britanska novinska agencija.