Svijet
8

Castro upozorio Sjevernu Koreju protiv nuklearnog rata

FENA
Fidel Castro (Foto: AFP)
Fidel Castro (Foto: AFP)
Bivši kubanski čelnik Fidel Castro upozorio je u petak svoju saveznicu Sjevernu Koreju protiv nuklearnog rata i opisao je trenutne napetosti na Korejskom poluotoku kao jedan od "najvećih rizika" za izbijanje nuklearne katastrofe od kubanske raketne krize iz 1962.

Navodeći da govori kao prijatelj, Castro piše u kubanskim državnim medijima da je Sjeverna Koreja, predvođena 30- gopdišnjim Kim Jong-unom, pokazala svijetu svoju tehničku superiornost i da je sada vrijeme da se sjeti svojih obaveza prema drugima, prenosi Reuters.

Sjeverna Koreja, koja je zajedno s Kubom, jedna od posljednjih komunističkih zemalja svijeta, povećala je napetosti objavljujući rat susjednoj Južnoj Koreji i prijeteći nuklearnim napadom na Sjedinjene Države.

Samo nekolicina analitičara vjeruje da će Sjeverna Koreja zapravo napasti bilo koga, ali je Castro postao zagovornik borbe protiv nuklearnog oružja u posljednjim godinama.

"Demokratska Narodna Republika Koreja uvijek je bila prijatelj Kube i Kuba će uvijek biti uz nju", piše Castro, korisrteći skoro očinski ton.

"Sada, kada je pokazala naučne i tehničke pomake, mi je podsjećamo na njene dužnosti prema ostalim zemljama koje su naši veliki prijatelji, i da ne treba jednostavno zaboraviti da bi takav rat pogodio više od 70 posto svjetskog stanovništva", piše 86-godišnji Castro, koji je pretvorio Kubu u komunističku zemlju nakon što je osvojio vlast u revoluciji u 1959. godini.

Castro je nazvao trenutnu situaciju na Korejskom poluotoku "nevjerovatnom i apsurdnom" ali je naveo da je ona bliska "jednoj od najrizičnijih situacija za izbijanje nuklearnog rata od oktobarske krize (kubanske raketne krize) prije 50 godina".

On je predvodio Kubu tokom namdmudrivanja iz 1962. godine kada su Sjedinjene Države i Sovjetski Savez skoro ušle u rat oko razmještanja sovjetskih nuklearnih projektila na Kubi, stotinjak kilometara južno od Floride.

U jednom momentu, Castro je napisao pismo sovjetskom čelniku Nikiti Hruščovu, tražeći od njega nuklearni napad na Sjedinjene Države, za koje je pretpostavljao da će izvršiti invaziju na njegov karipski otok.

Zdrav razum je ipak prevladao, a Hruščov i američki predsjednik John F. Kennedy postigli su sporazum kojim su uklonjeni sovjetski projektili a Sjedinjene Države su obećale da nikada više neće napasti Kubu.