Svijet
28

Castro u posljednjem obraćanju javnosti: Kubanski narod će pobijediti

Klix.ba
Castro na kongresu Komunističke partije (Foto: EPA)
Castro na kongresu Komunističke partije (Foto: EPA)
Nekadšnji kubanski predsjednik Fidel Castro zadnji put se obratio javnosti u aprilu ove godine. Tada je na zatvaranju kongresa Komunističke partije svijetu poručio kako će kubanski narod pobijediti.

Svjetski mediji pišu da je Castra dočekalo 1.000 delegata, a da na kongres Komunističke partije nisu bili pozvani strani mediji.

Čim se pojavio u sali delegati su ustali na noge i počeli uzvikivati njegovo ime. On je tom prilikom okupljenima kazao da je svjestan da će uskoro umrijeti te je pozvao pozvao članove partije da se potrude da njegove ideje ostanu žive.

"Uskoro ću napuniti 90 godina i završiti kao i svi drugi. Vrijeme će doći za sve nas, ali ideje kubanskih komunista će ostati kao dokaz da na planeti, ako se radi sa žarom i dostojanstvom, mogu da se proizvedu materijalna i kulturna dobra koja su potrebna ljudima. Potrebno je da se bez prekida borimo da to ostvarimo", rekao je Castro.

Nakon toga je "svojim prijateljima u Latinskoj Americi i u svijetu poručio da će kubanski narod pobijediti".

Prije govora na kongresu Castro se pojavio u javnosti 7. aprila nakon odsustvovanja od devet mjeseci. Bivši kubanski predsjednik do skoro je redovno u posjete primao lidere prijateljskih zemalja.