Svijet
0

Castro "protjerao" dolar s Kube

NINA
Jedanaest godina nakon odobrenja za njegovo korištenje, američki dolar je ''protjeran'' iz Kube, izjavio je u televizijskom obraćanju kubanski predsjednik Fidel Castro.

Prema toj novoj odredbi, američka valuta će na Kubi biti sredstvo plaćanja još dvije sedmice. Nakon toga će turisti, poduzetnici i obični ljudi pri zamjeni dolara morati platiti 10-postotnu proviziju.

Castro, koji se prvi put u javnosti pojavio nakon nedavnog pada, objasnio je da taj potez poduzeo zbog Busheve odluke da pooštri finansijske sankcije protiv Kube.

Za oskudnu kubansku državnu blagajnu, zamjena valuta značit će finansijski poticaj. “Lov na dolar je počeo”, kazao je jedan zapadni bankar.

Više od 400 miliona dolara (320 miliona eura) su u optjecaju na tom ostrvu. Do 8. novembra dolar se može zamijeniti u omjeru jedan prema jedan u tzv. konvertibilni pezos, nakon tog datuma za jedan dolar će se moći dobiti 0,90 konvertibilnih pezosa.

Prema izvještaju centralne banke, i dalje će biti legalno posjedovati dolare, ali njihova dosadašnja dragovoljna zamjena u konvertibilne pezose bit će dužnost.