Svijet
0

Castro prijeti kubanskom bokserskom timu

FENA
Kubanski lider Fidel Castro je zaprijetio da će povući bokserski tim svoje zemlje sa Svjetskog prvenstva koje se održava u Sjedinjenim Državama u oktobru kako bi spriječio mogućnost prebjega.

Riječ je o jednom od prvenstava koja se boduju u kvalifikacijama za Olimpijske igre iduće godine - a ako kubanski tim ne bude učestvovao Kuba neće moći da se kvalifikuje.

Nekoliko kubanskih boksera je pokušalo neuspješno da prebjegne, napusti svoj tim i zatraži utočište u drugoj zemlji tokom Panameričkih igara održanih u Brazilu prošlog mjeseca.

Kubanski lider je rekao da će na prvenstvo u Chicagu biti ubačene "mafijaške ajkule" u potrazi za svježim mesom za potrebe profesionalnog boksa.

Pišući jedan od svojih redovnih tekstova u državnom listu Granma, Castro je posebno kritikovao dvojicu vodećih boksera koji su pokušali da prebjegnu ali su kasnije uhapšeni i brazilske vlasti su ih vratile na Kubu, prenosi BBC.

Castro je rekao da su ovi bokseri, Guillermo Rigondo i Erislandi Lara, osramotili svoj državni tim i da im više neće biti dozvoljeno da predstavljaju Kubu na bilo kom međunarodnom takmičenju uključujući i Olimpijske igre iduće godine.

Kuba je tradicionalno bila najbolja zemlja svijeta u amaterskom boksu.

Vezani članci