Svijet
0

Castro osporio McCainove navode o kubanskoj podršci mučenjima u Vijetnamu

FENA
Kubanski čelnik Fidel Castro nazvao je lažima tvrdnje američkog predsjedničkog kandidata Johna McCaina da su kubanske vlasti pomagale Sjevernovijetnamcima u mučenju američkih ratnih zarobljenika tokom 1960-ih godina.

Castro je, pišući u državnim novinama Granma, naveo da su te tvrdnje bez ikakvih osnova, javio je BBC.

Senator McCain je uzvratio da bi odgovor jednom od svjetskih "najbrutalnijih diktratora" bio ispod njegove časti.

McCain, pilot koji je bio pet godina u zatočeništvu u Vijetnamu, prvi put je te navode objavo u svojim memoarima i ponovio ih je na predizbornom skupu na Floridi.

Podrška koju je dobio od kubanske zajednice na Floridi pomogla mu je da pobijedi na stranačkim izborima u toj državi, ali bi također mogla izazvati reakciju Fidela Casrtra, javljaju dopisnici.

Njegove optužbe protiv međunarodnih kubanskih revolucionara potpuno su nemoralne. "Da vas podsjetim gospodine MCain, deset zapovijedi vjere koju vi prakticirate zabranjuju laganje", piše Castro u Granmi.

Govoreći 25. januara, McCain je poručio svojim pristalicama na Floridi: "Postoji osoba koju bih volio da je pronađete kada Kuba postane slobodna, a to je Kubanac koji je dolazio u zatvoreničke logore Sjevernog Vijetnama i mučio je moje prijatelje. Mi ćemo ga pronaći i privest ćemo ga pravdi."

Avion kojim je pilotirao McCain, favorit za republikansku nominaciju na izborima ove godine, oboren je iznad Sjevernog Vijetnama 1967.

Tokom pet godina zatočeništva on je bio izložen čestim premlaćivanjima i zlostavljanjima koja su dovela do toga ima ograničene pokrete ruke.

On je izjavio da su, iako ga Kubanci nisu mučili, dva kubanska agenta došla pokazati Vijetnamcima "neke nove tehnike ispitivanja". U to vrijeme su Sjeverni Vijetnam i Kuba bili hladnoratovski saveznici.

Tokom predizborne kampanje u Merilendu McCain je odbio direktno odgovoriti na Castrove kritike.

"Za mene je odgovor Fidelu Castru, koji je ugnjetavao i sada ugnjetava svoj narod i koji je jedan od najbrutalnijih diktatora na zemlji, ispod časti, a svaki njegov komentar je sasvim sigurno ispod mog nivoa", izjavio je on.

"To je pitanje vojnih dosjea i možete upitati nekoliko ratnih zarobljenika s kojima sam imao direktan kontakt o nekim banditima koji su dolazili u Hanoj kako bi im davali podršku", kazao je McCain.

Vezani članci