Svijet
0

Castro obećava da će braniti Kubu od SAD-a

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kuba nastavlja sa jačanjem odbrambene strategije protiv Sjedinjenih Američkih Država. Kubanski vođa Fidel Castro, u svojoj redovnoj kolumni u novinama "Granama" stoga napominje i upozorava svoje podanike da bi trebali biti spremniji da se žrtvuju kako bi zadržali svoju nezavisnost.

Fidel Castro, u svojoj redovnoj kolumni po prvi put se osvrće na unutrašnje stanje u državi. Vječiti kubanski lider poziva građane da se žustrije suprotstave napadima SAD-a te da daju sve od sebe kako bi zaštitili socijalistički sistem.

Iako je Castro (80) poslije operacije kojoj se podvrgnuo u julu ove godine vlast privremeno predao svome mlađem bratu Raulu te od tada nije viđen u javnosti, ipak ostaje jedini stvarni vladar Kube.

Njegovo prisustvo u javnosti osjeti se jedino kroz kolumnu u novinama "Granama" koju piše i to pod nazivom "Komandantova razmišljanja", a u kojoj se često osvrće i na rat SAD-a protiv Iraka.

U posljednjem članku Castro je svojim razmišljanjima zauzeo cjelokupnu naslovnu stranu novine osvrćući se na ukupnu američku politiku prema Kubi te optužujući američkog predsjednika Georgea Busha za podle namjere o invaziji na Cubu.

Elokventni vođa Castro naglasio je pak i upozorio Busha da su njegov narod pa i on sam spremni da uzvrate udarac te da se ne boje bilo kakve vanjske prijetnje pa čak i kada se radi o SAD-u.

"Kuba će i dalje razvijati borbene sposobnosti svoga naroda kao i svoju industriju oružja. Naš način svakodnevnog spremanja da uzvratimo neprijatelju uvećava naše šanse za pobjedu i vjerujte da apsolutno nije bitno ko je naš neprijatelj. Mi smo spremni odbraniti svoju zemlju", napisao je Castro u svojoj kolumni.

Castro se nije izjašnjavao o svome povratku na čelo Kube niti o fizičkom vraćanju u fotelju kubanskog vođe, ali na ulicama Havane se špekulira da Castro ovim kolumnama ustvari svima daje do znanje da on još dugo namjerava ostati u samom političkom vrhu te da je njegovo zdravstveno stanje iz dana u dan sve bolje i bolje.

Na samom kraju članka Castro još jednom upozorava: "Gospodine Bush, nemojte sumnjati u moje riječi. Sigurno vam kažem da nikada nećete imati Kubu".