Svijet
0

Castro i Chavez potpisali više privrednih sporazuma

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kubanski čelnik Raul Castro potpisao je s venecuelanskim predsjednikom Huhom Chavezom više energetskih i privrednih sporazuma, tokom prve predsjedničke posjete inostranstvu.

Raul Castro je prenio Chavezu i građanima Venecuele pozdrave njegovog brata Fidela Castra, bivšeg kubanskog predsjednika, prenio je BBC.

Do posjete je došlo nekoliko sedmica pred proslavu 50-godišnjice kubanske revolucije, a Raul je istaknuo da "ova posjeta ima podjednak značaj", kao prva Fidelova međunarodna posjeta, također Venecueli, nakon dolaska na vlast 1959. godine.

Dva predsjednika objavila su u nedjelju više od 300 zajedničkih projekata iz oblasti zdravlja, obrazovanja, kulture i sporta.

Raul Castro je tokom posjete istaknuo bliske odnose koje imaju dvije države, posebno naglasivši saradnju u zdravstvu i obrazovanju u kome učestvuju kubanski stručnjaci.

On je izjavio da je regionalni sporazum na osnovu koga je Venecuela ponudila naftu državama u regiji instrument koji Latinsku Ameriku i karipske države čuva od neoliberalne trgovinske razmjene.

Kubanski čelnik je položio i vijenac na grob Simona Bolivara, revolucionara iz 19. stoljeća koji je vodio borbu za nezavisnost južnoameričkih država od Španije.

Raul Castro i Higo Chavez, osim što odbacuju ideju o kapitalizmu, također, dijele istu odbojnost prema dosadašnjem predsjedniku SAD-a Georgeu W. Bushu.

Primjetan je, međutim, pomirljiv ton kod dvojice čelnika prema novoizabranome američkom predsjednik Baracku Obami, za koga su rekli kako se nadaju da će raditi na "otopljavanju" odnosa s njihovim državama.

Raul Castro (77) želio je da ovom posjetom ojača dugogodišnje savezništvo Kube i Venecuele, ali stručnjaci predviđaju da mu neće poći za rukom da bude blizak sa Chavezom kao što je to bio njegov brat Fidel.