"Perfidni instrument represije"
0

Castro: Gadafija su ranili bombarderi NATO-a

FENA
Fidel Castro (Foto: Reuters)
Fidel Castro (Foto: Reuters)
Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro osudio je u ponedjeljak ulogu NATO-a u svrgavanju dugogodišnjeg libijskog lidera Muamera Gadafija, kazavši kako je taj "okrutni vojni savez postao najperfidniji instrument represije u historiji čovječanstva".

Muamera Gadafija su "teško ranili najmoderniji NATO-ovi bombarderi, koji su presreli i pogodili njegovo vozilo", naveo je Castro. Dodao je da je Gadafi bio živ kada je uhapšen, a jedan čovjek, koga je naoružala vojna organizacija, izvršio je atentat.

Castro (85) je izrazio negodovanje zbog načina na koji je Gadafi prošle sedmice ubijen, kao i zbog načina na koji se postupa s njegovim posmrtnim ostacima, koji su, kako je istakao, "izloženi kao ratni trofej, što je u suprotnosti s elementarnim muslimanskim normama i drugim vjerskim uvjerenjima", prenio je Reuters.

Njegovu izjavu prenijeli su kubanski državni mediji. Castro je oštro kritizirao NATO-ovu intervenciju u Libiji od samoga početka, hvaleći pritom svog prijatelja Gadafija i njegov otpor.

Kuba nije priznala Nacionalno prijelazno vijeće i povukla je svoje diplomate iz Tripolija.