Svijet
0

Castro: Bush čeka da umrem, ali ne može ubiti moje ideje

FENA
U posljednjem od članaka koje već nekoliko mjeseci piše oboljeli kubanski lider Fidel Castro je naveo da američki predsjednik George Bush čeka da on umre, ali da ne može ubiti njegove ideje.

"Ja sam predsjednik čvrste politike i samo čekam da Castro umre" izjavio je Bush, kako tvrdi Castro u članku koji je danas na prvoj strani objavio organ kubanske Komunističke partije "Granma", kada su ga nedavno pitali o američkoj politici prema Kubi, javio je AP.

Kubanski lider u članku dalje kaže da nije ni prvi niti će biti posljednji put da je Bush naredio da mu se oduzme život, ali se "moje ideje ne mogu ubiti".

Američki zakoni zabranjuju da američka vlada daje nalog za ubistvo lidera drugih zemalja, ali američki dokumenti od nedavno dostupni građanstvu ukazuju da Centralna obavještajna agencija (CIA) stoji iza bezbroj neuspjelih pokušaja da se ubije Castro izvedenih u prvim godinama poslije kubanske revolucije 1959.

Castro je dalje kritikovao Bushovu vladu zbog ogromnih količina novca koje troši na oružje i rat dok stanovništvo zemalja u razvoju gladuje.

"Pitam se koliko ljekara može da diplomira sa 100 milijardi dolara koliko je Bush dobio za jednu godinu da poveća bol američkih porodica i da širi patnje u Iraku. Odgovor je 999.990 ljekara koji su mogli da liječe do dvije milijarde ljudi koji su trenutno bez ljekarske njege", dodao je Castro u članku.

Fidel Castro je 31. jula prošle godine obavijestio naciju da privremeno vlast predaje svom bratu Raulu iz zdravstvenih razloga. Od tada se nije pojavio u javnosti, već samo na rijetkim videosnimcima.

Ne zna se od čega boluje i kakvo mu je zdravstveno stanje jer se ta pitanja tretiraju kao državna tajna.