Svijet
0

Casey: SAD želi dobre odnose sa Srbijom

FENA
Glasnogovornik State Departmenta Tom Casey izjavio je da Sjedinjene Države žele dobre odnose sa Srbijom te ponovio kako je američki stav o Kosovu "jasan i dosljedan" i da je rješavanje statusa pokrajine posljedica raspada bivše Jugoslavije.

"Srbija je ključna za ispunjavanje vizije slobodne, cijele i mirne Evrope koju su imali čelnici na kraju hladnog rata. Ona treba biti dio toga i mi želimo da sa Srbijom radimo na tome", rekao je Casey na konferenciji za novinare, prenijele su agencije.

Na molbu da prokomentira izjavu premijera Vojislava Koštunice da "nezavisno Kosovo ne postoji" i da neće biti stabilnosti u regiji dok odluka o nezavisnosti ne bude poništena, Casey je rekao da SAD razumiju da je ovo "teško pitanje za Srbiju i srpski narod", ali da "rješavanje posljedica raspada bivše Jugoslavije uključuje sporazum o konačnom statusu Kosova".

"Vi znate kakav je naš stav o tome, ali mi ćemo nastaviti da radimo na ovom pitanju s ostatkom međunarodne zajednice i nadamo se da ćemo moći održati dijalog sa srpskom vladom, uz međusobno poštovanje" rekao je glasnogovornik State Departmenta.