Svijet
0

Casey negira optužbe o dopuštenju Iračanima da muče zatvorenike

FENA
George Casey
George Casey
General George Casey, zapovjednik američke kopnene vojske koji je bio na čelu koalicijskih snaga u Iraku od 2004. do 2007., negirao je optužbe utemeljene na Wikileaksovim dokumentima, objavljenim prošle sedmice, da su njegove snage smanjivale broj iračkih civilnih žrtava i odobravale iračkim snagama da zlostavljaju zatvorenike.

"Ne sjećam se da je smanjivan broj civilnih žrtava. Slali smo vojnike u mrtvačnicu u Bagdadu da prebroje civilne žrtve", izjavio je general Casey na konferenciji za tisak u Pentagonu, prenose u utorak američki mediji.

Internetska stranica Wikileaks u petak je objavila gotovo 400.000 američkih povjerljivih vojnih dokumenata o ratu u Iraku. Novinske kuće koje su analizirale materijal navode da dokumenti govore o tisućama civilnih žrtava više nego što je to priznala američka vojska.

Wikileaksovi dokumenti također pokazuju da su iračke snage rutinski zlostavljale pobunjenike koje su zarobile ili su im ih predale koalicijske postrojbe. U novinskim izvještajima o dokumentima navodi se da su američki vojnici prijavljivali zloupotrebe samo iračkim časnicima, što nije bila dovoljno da se ukine ta praksa.

General Casey je kazao da njegovi vojnici nisu "zatvarali oči" na iračke zloupotrebe. "To jednostavno nije tačno. Naša politika je sve vrijeme bila da američki vojnici zaustave zlostavljanje zatvorenika kad naiđu na njega i zatim ga prijave i po američkom i po iračkom zapovjednom lancu. I tu smo bili vrlo odlučni", rekao je, prenosi Hina.

Wikileaksovi dokumenti također pružaju dokaze o izvještavanju s ratišta, koji podupiru neke ključne tvrdnje američke vlade, uključivo i da su iranski agenti uvježbavali iračke pobunjenike i opskrbljivali ih oružjem visoke tehnologije te da je većina iračkih civilnih žrtava izazvana pobunjeničkim napadima.