Svijet
0

Carter: Bush je dozvolio mučenja zatvorenika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši američki predsjednik Jimmy Carter optužio je aktuelnu administraciju američkog predsjednika Georgea W. Busha da prkosi međunarodnom pravu i muči zatvorenike. "Ja to ne mislim, ja to sigurno znam", izjavio je Carter televizijskoj mreži CNN upitan vjeruje li da je američka administracija dopustila upotrebu mučenja.

Carter je odbacio Bushovu izjavu od prošle sedmice da Sjedinjene Države ne muče osumnjičene teroriste.

"To nije tačna izjava, jer oni koriste mučenje po međunarodnim normama torture, barem onima u posljednih 60 godina otkako je objavljena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima", izjavio je Carter u intervjuu.

"Vi, međutim, možete odrediti vlastitu definiciju ljudskih prava i reći 'mi ih ne kršimo', a također možete odrediti vlastitu definiciju mučenja i reći 'mi je ne kršimo'", izjavio je bivši predsjednik i laureat Nobelove nagrade za mir.

Upitan da li Bush laže, Carter je izjavio: "Predsjednik je sam definirao ono što smo radili i odobravao je mučenja zatvorenika, da, to je tačno."

Oni koji čine mučenja krše međunarodno pravo, izjavio je Carter.

Bijela kuća je odbacila Carterove izjave i ponovila da administracija ne pribjegava mučenjima. Sjedinjene Države ne muče ljude, izjavila je glasnogovornica Dana Perino za AFP u e-mailu.

"Predsjednik nije to odobravao, niti će. Naši metodi ispitivanja su rigorozni, sigurni, nužni i zakoniti. A naša zemlja je zaštićena", izjavila je Perino.

U nedjelju je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila kako izgleda da Sjedinjene Države muče osumnjičene za terorizam.

U intervjuu za Fox News u nedjelju Pelosi je izjavila da su taktike ispitivanja o kojima je izvještavano - simulirana utapanja, šamaranja po licu i izlaganje ekstremnim temperaturama na granici zabranjenog mučenja.

New York Times je javio prošle sedmice o memorandumu ministarstva pravde iz 2005. kojim su odobrene oštre tehnike ispitivanja osumnjičenih u "ratu protiv terora" - iste godine kada je Kongres eksplicitno zabranio upotrebu mučenja.