Svijet
0

Carla del Ponte: Zagreb zakasnio

NINA
Glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte izjavila je danas u Parizu nakon susreta s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom da je odluka hrvatskih vlasti da zamrznu račun odbjeglom generalu Anti Gotovini, optuženom za ratne zločine, stigla "suviše kasno".

Evropska unija je saopštila da će 17. marta početi pregovore s Hrvatskom o njenom pristupanju Uniji samo ukoliko do tada Zagreb bude uhapsio i izručio Haagu generala Gotovinu. "To je dobra odluka, ali je stigla suviše kasno. Trebalo je biti donesena još prije nekoliko godina, ili kada je nova hrvatska vlast preuzela dužnosti prošle godine", kazala je del Ponte nakon jednosatnog razgovora sa Chiracom.

"Želim Gotovinu i zahvaljujem se Evropskoj uniji na pomoći jer će bez njezine podrške biti teško doći do njih, ali ja ih čekam, svu trojicu", dodala je del Ponte precizirajući da su druga dvojica Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Francuski predsjednik je izjavio da će, što se tiče Francuske, Unija moći početi pregovore kada Vijeće ministara EU-a ustanovi da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom. Chirac je ponovio podršku Francuske Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije, a prije svega naporima uloženim na hapšenju optuženika.

"Francuski predsjednik polaže mnogo pažnje naporima s kojima smo suočeni i istinski nam može pomoći", rekla je na kraju del Ponte.