Svijet
0

Carla del Ponte uskoro opet u Srbiji

FENA
Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević najavio je u petak za beogradski list Danas da će glavna tužiteljica Haaškog tribunala Carla del Ponte uskoro ponovo posjetiti Beograd.

Govoreći o preostaloj četvorici haaških bjegunaca, koje bi Srbija trebala isporučiti Tribunalu, Vukčević je rekao da je njih "hapšenje Zdravka Tolimira mnogo obezglavilo".

Pored najtraženijih, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, u skupini odbjeglih haaških optuženika su Goran Hadžić, optužen za ratne zločine u Hrvatskoj i Stojan Župljanin, optužen za zločine protiv bosanskih Hrvata i Muslimana.

"Sigurno napredujemo ka konačnom cilju i jednom od pet prioriteta nove vlade Srbije, a to je ispunjenje obveza i okončanje suradnje s Tribunalom u Haagu uhićenjem preostalih bjegunaca. Uostalom, vidjeli ste i reakcije Carle del Ponte, koja će nas uskoro ponovo posjetiti", rekao je Vukčević.

On je negirao da je glavna tužiteljica Tribunala nezadovoljna radom Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu i dodao kako je "u jednom trenutku bio nesporazum i to oko Akcijskog plana za suradnju s Tribunalom" i "da je Del Ponte vrlo zadovoljna našim radom".

Carla del Ponte bila je u četverodnevnom oproštajnom posjetu Srbiji 4. lipnja ove godine i razgovarala s najvišim srpskim dužnosnicim. U rujnu joj istječe drugi četvorogodišnji mandat na mjestu glavne tužiteljice ICTY-a, piše "Danas".